14/11/2020

Borg problematiek

Borg
Huurders
Verhuizen

Huurwoning opzeggen

De huurwoning opgezegd? Dat betekent opruimen, schoonmaken en je allang vergeten borg weer incasseren. Maar die regels zijn vaak onduidelijk.

“De borg niet terugkrijgen, dat zien we sinds jaar en dag voorbij komen”,

zegt Marcel Trip van de Woonbond. Een waarborgsom mag niet zomaar worden ingehouden door de verhuurder, legt Marcel Trip van de Woonbond uit. Het bedrag is bedoeld voor herstelwerkzaamheden die uitgevoerd moeten worden na vertrek. Daar gaat het regelmatig mis.

Skip Deposit alternatief

Skip Deposit is het alternatief voor de traditionele borg als huurder betaal je een kleine fee waar Skip Deposit garant staat richting de verhuurder. Bij onverhoopte schade of huurachterstand betalen wij binnen 30 dagen de schade uit aan de verhuurder. Dit doen we alleen als er een begin en duidelijke eind inspectie van de woning aanwezig is. Op deze manier verplichten wij makelaars ook te werken volgens de regels. Een huurder betaald alleen als er dus echt schade is wel zo transparant. Een huurder houdt dus een bedrag van al snel €2.000,- in zijn zak die hij kan gebruiken voor de verhuizing. Een borg mag alleen worden aangesproken als er een betalingsachterstand is of er herstelwerkzaamheden moeten worden uitgevoerd.

Schade huurwoning

Het vervangen of herstellen van zaken die door gewoon gebruik stuk zijn gegaan of versleten, hoort daar niet bij en die borg kan een verhuurder daar niet zomaar voor gebruiken”, aldus de voorlichter. Hoe de woning moet worden opgeleverd, hangt af van de opnamestaat. Aan het begin van de verhuurperiode moet de staat van de woning worden vastgesteld: de opnamestaat. Na het opzeggen van de woning moet deze in overeenstemming met de opnamestaat weer op worden geleverd. Is er geen opnamestaat gemaakt? Dan zijn er twee opties, aldus.  Als de huurovereenkomst ingegaan is voor 1 januari 2003, moet de huurder bij discussie over de staat van oplevering bewijzen dat de woning in dezelfde staat is als bij begin van de huurperiode. Is de overeenkomst na 1 augustus 2003 ingegaan, dan ligt de bewijslast bij de verhuurder. Zegt de verhuurder dat er veranderingen aan de woning zijn aangebracht, dan moet hij of zij dit bewijzen. Dit geldt ook voor schade aan de woning, zoals de scheur in de muur. Normale slijtage hoeft niet hersteld te worden.